Verdwenen > Jonker

Het bedrijf Jonker Veendam†is opgericht in het jaar 1909, nadat Jurjen Jonker van plan was om een brandstoffenbedrijf op te zetten, en dan in de kolenhandel, omdat er al teveel turf bedrijven waren in die tijd, was het dus volgens Jurjen tijd voor iets wat langzaam steeds meer op gang kwam in Nederland. Jonker was dus een feit.
Jonker heeft in de 60er-70er jaren ook nog een vestiging gehad op de Borneokade in A´dam.
De aardappelzetmeel fabrieken van AVEBE, waren in die tijd in heel het noorden gevestigd, en Jonker was destijds, en nu nog grootste en belangrijkste vervoerder voor Avebe.
Jonker was als enige in het bezit van de zogenaamde `soppers` de natmeeltankers waar aardappelzetmeel in vloeibare vorm in vervoerd wordt.
Er zijn daar maar een aantal van gemaakt in het begin waren het een soort potjes op een oplegger/
Later zijn die overgegaan in de trailers die nog steeds op de weg rijden, maar dan wel met een Vos trekker ervoor.
Jonker had ook veel werk met de kiepbulk trailers, evenals de vloeistof transport.
De middelen die in deze beide vormen vervoerd werden waren en zijn verschillend.
Jonker had vestigingen niet alleen in Veendam maar ook in Rotterdam en Roosendaal. Hoeveel auto`s er bij Jonker reden is op het moment van dit schrijven niet bekend, maar het moeten er meer dan 100 stuks zijn geweest, waarvan ook een groot gedeelte eigenrijders.
Begin jaren negentig is Jonker overgenomen door Harry Vos maar er is nog een aantal jaar in de oude kleuren blijven rijden.
Pas toen er in 1997 volvo FH`s werden aangeschaft, kwam er Vos transport-group op te staan, net als bij een aantal andere bedrijven die Vos had overgenomen.
In 1998 is Jonker opgehouden te bestaan en is het volledig in de kleuren van Vos verder gegaan en zul je de blauw witte kleuren niet meer tegenkomen op de weg, op uitzondering van een paar eigenrijders.†
In 2008 zijn de vestigingen van Harry Vos in Veendam, Leeuwarden en Rostock overgenomen door De Vries Transport-Group.
Bron: Robert Wilting.